Bryher Couple Win Planning Appeal

A Bryher couple has won an appeal against the Council’s Planning Department and will be able to extend their home.

Hanjague, built in 1987, was described as utilitarian in appearance by its owners and “not the best looking home” on Bryher by planners.

Martin and Fee Nicolle failed to gain permission for a two storey add-on in 2010 and didn’t get that decision overturned on appeal.

Last July they tabled an application for a home 11% smaller than the rejected plans but which would still increase the overall floor area by 62%.

Members agreed to defer any decision until they’d had a chance to visit the site, but they didn’t do that within the required eight weeks.

So the inspector was brought in and he felt that the Nicolles had amended previous plans to reduce the ridge height and make the extension smaller.

And the inspector didn’t think the extension dominated the existing building, which had been a concern of some members.

He found that its appearance and character would be preserved, the building would fit into the landscape and wouldn’t adversely affect the area of outstanding natural beauty.

The extension would be screened by existing hedges and shrubs, which will have to be retained.

The property can now be built.