Complaints About Additions To Old Town Sea Walls

There has been some negative reaction to the heightening of the sea defences across Old Town Bay.

Increasing the height of the wall to 16ft above sea level, to cope with predicted storm surges, was required as part of the new school build planning consent.

But one mum told us she felt the addition of the 2 foot high wooden blocks to the concrete wall looked “stupid and out of place”.

The AONB also questioned the effectiveness of the new measures when they were proposed.

Chief Planning Officer Craig Dryden told us that the wood, which looks like railways sleepers, will blend in better when it has weathered. He claims it provides a long lasting and sustainable solution.

The wood will be treated to prevent it becoming slippery because it’s thought that youngsters may still risk walking along the wall.

ScillyToday understands that there were concerns whether the concrete wall, which was built in 1968, could have taken the weight of more concrete on top.

 



2 Responses to Complaints About Additions To Old Town Sea Walls

  1. Bill September 19, 2011 at 8:20 pm

    How anyone thinks this monstrosity looks pleasing or indeed acts as a sea defence, seriously needs their eyes and brains testing! This is what annoys me about this island, a bunch of imbeciles in the council who pass ridiculous plans that don’t keep with the tune of the islands! Not being able to build or add to the existing concrete wall is a load of rubbish, widening and strengthening before building it higher could have easily been an option, but what do they do, just stick wood on top and bolt it down… Good job… Even with the increase in height, I think a couple of thousand tonne of water hurtling towards it at a rate of knots on a big spring tide will not be stopped without causing flooding.

  2. Todd Stevens September 17, 2011 at 12:51 pm

    Oh!- the things they do with public money. Whatever happened to- “inkeeping” ? But then it fits in well with all the other-“inkeeping” decisions made over here-such as the new ice cream shop creation on the front if the granite built council office building!! Somone needs a change of glasses!!